Project Profile

     

VanDusen Botanical Garden | Project 11494

5252 Oak Street, Vancouver, British Columbia


Certification Level:  Platinum

Rating System:  LEED Canada for New Construction and Major Renovations 1.0

View Project Scorecard (PDF) »

Project Description

Vancouver's landmark VanDusen Botanical Gardens, created over 30 years ago, preserved an important oasis amidst increasing urbanization. Busby Perkins+Will, in conjunction with internationally renowned sustainable landscape designer Cornelia Hahn Oberlander, have been selected to provide a signature facility to highlight this oasis well into the future.

The new facility will be tailored to its stunning natural context, and ensure a harmonious balance between built and natural landscapes. Given VanDusen's spectacular setting, the relationship between the new building and its garden context will be key to the renewal project's success and longevity.

The renewal will be completed in multiple phases. Phase 1 will consist of the following:
1. Relocate existing vegetation in and around the Hollies.
2. Remove existing staff parking lot and compound.
3. Construct new Visitor's Centre.
4. Construct a lane from Oak Street to the existing parking lot.
5. Construct new Service Yard with grey/black water treatment and bio-mass co-gen facilities.
6. Renovate existing Education Centre to function as volunteer, child education and service spaces.
7. Renovate existing Visitor's Centre/Restaurant building to function as multiple meeting spaces.
8. Demolish and salvage existing Floral Hall and Adminstration building.
9. Demolish and salvage existing breezeway/concourse.
10. Complete all landscape interventions associated with Phase 1.

Future phases will include:
1. Construct new Garden Pavilion at the foot of the Great Lawn.
2. Construct Display Gardens.
3. Extend Livingstone Lake to the east.
4. Complete all landscape interventions associated with future phases.

The Garden and the existing facilities will all remain in operation during the implementation of the renewal project.

The design will be for a facility that gradually emerges from its surrounding landscape, an option that will maximize integration, minimize intrusion, and offering energy savings through the landscape's natural insulation.

This facility will be held to high environmental standards and will incorporate sustainable and green techniques and technologies. The provision of this renewed facility is a unique opportunity to create a sustainable signature facility for the VanDusen Botanical Garden, a focal point for the neighborhood, and a renewed natural landmark within the city.
 

Additional Project Details

 
Certifying Organization: CaGBC
Registration Date: 2008-07-23
Certification Date: 2014-07-08
Project Size (m2): 1810
Project Type: Community Centre
Owner Type: Government - Local


If this profile contains outdated information please contact info@cagbc.org and we will be happy to assist you.